DJURSVIKSSNAPSEN

Sedan lång tid tillbaka i historien har folk kryddat sin sprit med olika örter. 

Även så i Djursvik. Med Djursviksblandningen kan vi dock inte komma längre tillbaks i historien än 1981, då den såg sitt ljus för första gången. Detta trots att folk med stor säkerhet haft sina hem i dessa trakter sedan stenåldern. Som ett litet kuriosum kan nämnas att ca.1 km från samhället Djursvik finns Påbonäs-Borg, en sevärdhet i sig, för den som inte besökt platsen, se länk till en karta nedan. Men det är en annan historia. http://www.h.lst.se/verksam/kultur/forn/u_omraden/torsas.htm

Malört är en vanlig brännvinskrydda (används även för att smaksätta bl.a. vermut med). Därför föll det sig naturligt att ta vad som fanns rikligt av på platsen. I Djursvik växer det gott om malört så tillgången på huvudingrediensen i Djursvikssnapsen är god.

Några korta ord om växten malört och dess användning.

Malörten är en flerårig, örtartad halvbuske som i årtusenden har varit uppskattad för sina medicinska egenskaper. Den omtalas redan på en egyptisk papyrus från omkring år 1600 f.Kr. Men i en örtabok från år 1588 berättar den tyske läkaren och botanisten Tabernaemontanus även om skadliga egenskaper hos malörten.

På grund av sin ytterst beska smak står malörten som symbol för livets hemsökelser och lidanden. Samma negativa klang har det latinska artnamnet, som anses komma av det grekiska ordet psinthos, glädje, föregånget av det negerande prefixet a-; namnet skulle alltså betyda utan glädje.

Av bl.a. malört framställdes absint, en under 1800-talet mycket omtyckt likör. Eftersom det i malört förutom bitterämne finns en eterisk olja som innehåller det skadliga ämnet thujon kan missbruk av absint orsaka svåra förgiftningar, varför tillverkning och försäljning av absintlikör förbjöds i många länder i början av 1900-talet.

 

  Vill Du prova att göra själv?  - Här kommer receptet.

Ingredienser till ca 70 cl Djursviks snaps:

En kvist malört med blommor.

ca 6 rejäla spån från en Enbuske utan bark.

2 - 3 cl cognac***.

1 till 2 sockerbitar.

                                                                  

Så här gör Du:

1. Plocka in ett par knippen, ca 20 cm långa kvistar när blommorna är som mest utslagna, blommar i juli-augusti med små ljusgula bollar, (se ovan till vänster). Låt dom hänga luftigt och torka, inte för ljust.

2. Ta fram en flaska Vodka eller Brännvin Special (beroende på smak) och klipp av ca 15 cm av toppen av en torkad kvist och stoppa i flaskan. Såga sedan av och barka en rejäl Ene-gren. Tälj 4 - 6 spån av enen (färsk eller torr) och peta i flaskan.  Låt dra 1–3 veckor. Teskedsvis avsmakning till angenäm styrka uppnåtts.

3. Ta fram flaskan och sila av det hela i en Melitta. Slå det på en ren och vacker flaska, samtidigt tar Du fram Ditt favoritsnapsglas. Slå upp en snaps och drick den! Detta för att få plats med övriga ingredienser i flaskan.

Fyll nu på cognac och avsluta med sockerbit(arna). Vänd upp och ner på flaskan tills sockret smält och allt är blandat. Kan med fördel ligga och dra i ca 14 dagar. Går naturligtvis att avnjuta med det samma, om Du inte kan hålla Dig.

Skall avnjutas något kyld eftersom det innehåller lite socker, dock aldrig kallare än 10 grader, och i små doser.

  Vill Du ha en färdig etikett till Din flaska?  Då är det bara att hämta den som PDF-fil och skriva ut, klistra fast på valfri flaska. Se ovan till höger.